Culinair Gilde Zeeland

Geschiedenis

 In 1987 verscheen in de Provinciale Zeeuwse Courant een oproep van Cuisine Culinaire Nederland om in Zeeland mensen met een culinaire belangstelling bijeen te brengen. Edy Cornelis reageerde hierop en binnen de kortste keren was het Culinair Gilde Zeeland een feit. Al snel werd er met 36 leden gekookt in de Schouwburg in Middelburg.

Er werd gestart met twee groepen op maandagavond. De club groeide voorspoedig met het gevolg dat in 1995 een eigen locatie in Heinkenszand in gebruik is genomen.
Het kookgilde in nu na 30 jaar uitgegroeid tot een enthousiaste kookclub van ongeveer 100 leden.
Het Culinair Gilde Zeeland is aangesloten bij Cuisine Culinaire Nederland.

Koken in clubverband

Het Gilde is onderverdeeld in meerdere groepen van ± 13 hobby-koks. De kookgroepen koken éénmaal per maand op een vaste avond. In de maanden juli en augustus wordt er niet gekookt.

Het menu wisselt iedere maand en is voor iedere groep gelijk en bestaat uit vijf tot zes gangen. Het Culinair Gilde Zeeland heeft een vaste menu-commissie die het menu samenstelt en de receptuur schrijft.

Groepen staan onder leiding van een Chef de cuisine die geassisteerd wordt door een Sous-chef. De zorg voor de tafel (dekken en afruimen), de drankjes en de afrekening wordt toevertrouwd aan de Maître d’Hótel, die bij toerbeurt wordt aangewezen.

Net als in de professionele keuken verdeelt de Chef de fourneau de taken. Afhankelijk van het aantal aanwezige koks en van de bewerkelijkheid van de gerechten, kwijten één tot drie koks zich de bereiding van een gerecht. Eveneens afhankelijk van de bereiding stelt de chef de cuisine een tijdschema op voor het uitserveren. Omdat de Chef of de Sous-chef de “chefsavond” heeft bijgewoond weten zij waar eventuele moeilijkheden liggen bij de bereiding. Zij geven advies en aanwijzingen om ervoor te zorgen dat de gerechten, zowel qua smaak als presentatie goed op tafel komen.

Het bestuur

Het bestuur van C.G.Z. bestaat uit de volgende personen:

Voorzitter
Arjen de Wilde
06 27 56 70 87
e-mail
Penningmeester & ledenadministratie
Elma van Winsen
0113 – 581 869
e-mail
Secretaris
Vacature!
tijdelijk Jurgen Wirtz
e-mail
Bestuurslid / Beheerder
Sjaak de Fouw
06 23 50 56 08
e-mail
ICT & webmaster
Jurgen Wirtz
0113 – 341 557
e-mail

Een vereniging kan niet bestaan zonder enthousiaste vrijwilligers. Binnen het C.G.Z. zijn verschillende personen actief, waarvoor onze dank!!

Huishoudelijk reglement:

Op dit moment wordt het huishoudelijk reglement geactualiseerd. De huidige versie (van 2013)  kunt u hier openen & lezen >> (PDF)

Statuten:

Bij de oprichting van Cuisine Culinaire Nederland, afdeling Zeeland zijn op 31-10-1988 de statuten opgemaakt door Mr Vegter te Middelburg. Een scan van dit document kunt u hier openen & lezen >> (PDF). Ook de statuten worden opnieuw opgemaakt.

Cuisine:

Beheerder van de cuisine:
Sjaak de Fouw : 0113-211 478 / 06 23 50 56 08
Ook contactpersoon voor cuisineverhuur (alleen leden).

Redactie homepage

Deze site wordt door Jürgen Wirtz, één van de bestuursleden onderhouden.
Vragen, opmerkingen, suggesties…. mail me gerust… .

Geïnteresseerd?

Kom dan gezellig een keer mee(proef)koken.
Kijk hier voor meer informatie over het lidmaatschap »

 

Rangen en standen?

Wij kennen maar één stand, die van fijnproever. Rangen hebben we wel.

 

Wie na een jaar lidmaatschap over voldoende vaardigheid en moed beschikt om zelfstandig een samengesteld menu van vier gangen te bereiden, kan opgaan voor het chefsexamen.
Een kritische jury beoordeelt de ter tafel gebrachte gerechten en verleent de examinandus bij een voldoende resultaat de rang van: Chef de cuisine. Bij deze rang horen een medaille aan een blauw lint en een getuigschrift.

Wie na een jaar weer hogerop wil kan dat middels een zwaarder examen beoordeelt door een nog kritischer jury de titel Maître d’cuisine van behalen.

Na weer een jaar enthousiast en toegewijd koken kan men nog een trede hoger proberen te komen. Grand Maître d’cuisine is de titel die dan bereikt kan worden. Een uiterst kritische jury beoordeelt een zelf samengesteld menu, waaruit blijkt dat de kandidaat alle kooktechnieken volledig beheerst. In ruim een kwart eeuw van het bestaan van Cuisine Culinair Nederland is het slechts een handvol koks gelukt om deze titel te behalen.