Welkom bij Cuisine Culinaire Nederland, afd. Zeeland

Het Culinair Gilde Zeeland  [ CGZ ] is een kookgilde voor zo'n 100 amateurkoks.
Er wordt gekookt in een goed ingerichte hobbykeuken in Heinkenszand.

Koken als hobby. Steeds meer mensen hebben er plezier in om etentjes te organiseren, hun vrienden bijzondere gerechten voor te zetten en hen te imponeren met culinaire hoogstandjes. In veel gevallen individueel of met een clubje van vrienden.

Lees hieronder meer over het CGZ »

Nieuws


Laatste Facebook berichten

3 weeks ago

Het menu voor september staat op de website. We mogen weer!
//culinairgildezeeland.nl/#recepten

5 months ago

Arjen de Wilde, lid van groep Everaars, verteld met passie over zijn singature dish: ... See more

5 months ago

Dinsdag genoten van een online Culinaire Pub/Cuisine Quiz.
Chef Henri Smulder heeft op een creatieve manier de 10 deelnemende teams 40 moeilijke vragen (multiple choice & open) over ingredienten in ... See more

5 months ago

Dinsdag genoten van een online Culinaire Pub/Cuisine Quiz.
Chef Henri Smulder heeft op een creatieve manier de 10 deelnemende teams 40 moeilijke vragen (multiple choice & open) over ingredienten in ... See more

5 months ago

8 months ago

1 year ago

He menu van september 2020

1 year ago

1 year ago

CUISINE IS WEER (BEPERKT) OPEN
Niet alle kookgroepen en niet iedereen binnen de groepen, maar er wordt weer gekookt!
Toen het duidelijk werd dat er - binnen de RIVM - maatregelen weer gekookt kon ... See more

1 year ago

1 year ago

1 year ago

Was heerlijk en gezellig

1 year ago

Decembermenu was weer op niveau!

1 year ago

Aanmelden voor de basiskookcursus kan nog steeds: 21 oktober, avond in (stage) november, 16 december en 20 januari 2020 voor maar € 115,=.
Zie //culinairgildezeeland.nl/basiskookcursus/

2 years ago

Op veler verzoek gaan we dit najaar nu ook kooklessen geven. In een kleine groep en onder leiding van 2 ervaren chefs leren we de cursisten in 5 avonden de belangrijkste basis kooktechnieken. ... See more

2 years ago

Best zin in september 🙂

2 years ago

STAP VOOR STAP WEGWIJS IN DE CULINAIRE WERELD
Hoewel we bij het Culinaire Gilde Zeeland iedereen helpen bij de eerste stappen in de culinaire wereld - het is tenslotte een gilde - zien sommige mensen ... See more

2 years ago

Nog om boodschappen bij de Jumbo deze vakantie? Bewaar dan de zegeltjes voor ons. We kunnen weer wat nieuwe messen gebruiken nl.

2 years ago

Het smaakte zoals het er uit zag...

2 years ago

Nieuwe maand = nieuw menu. April staat in het teken Ron Blaauw!

2 years ago

Nieuwe maand, nieuw (Italiaans) menu.... best zin in!

2 years ago

Was even inlezen, maar de moeite waard: heerlijk menu weer.

2 years ago

Is weer genieten deze maand....

2 years ago

Een menu de feestdagen waardig!

2 years ago

Krijg steeds meer zin in december met zo'n maandmenu....

2 years ago

Heerlijk menu weer deze maand: Wortel – sereh & gember | Nostre Païs Escargots – kruidenbitterbal & salsa van tomaat | Paling in abdijbier – terrine van groene groenten – griesmeel & ... See more

3 years ago

Na al het barbecuen de afgelopen zomerstop deze maand tijd voor culinaire verwennerij zonder vlees.

3 years ago

Moet je om lid te kunnen worden van het CGZ heel goed kunnen koken? Die vraag horen we vaak. Maar de drempel is juist niet hoog. Het is tenslotte een Gilde: leren van elkaar.
Maar om de kennismaking ... See more

3 years ago

We feliciteren C.C.M. Lelkens (lid van de 4e donderdag kookgroep) met zijn Koninklijke onderscheiding. Van harte Charles!

3 years ago

Conny Schepens-Donders schenkt de heldere kwartelbouillon bij het gepocheerde kwartelei en -filet.

3 years ago

Het menu van maart bevat verrassende en heerlijke combinaties.

3 years ago

Het februarimenu wordt vooraf bereid en beoordeeld door de chefs #chefsavond

3 years ago

Het jaar begint weer mooi met een After Eight dessert (ganache met muntvulling en cacaogelei, karnemelk-basilicumijs, sinaasappelgelei en koffie-vanilleschuim). Kijk op www.culiniargildezeeland.nl ... See more

3 years ago

December bij CGZ: altijd lekker

3 years ago

Het is weer een heerlijk (november) menu.

3 years ago

Het wordt weer een mooie maand:

3 years ago

Het is weer een heerlijke (Aziatische) maand.

3 years ago

Was lang geleden: scheermessen. En van de Big Green Egg nog wel.... héérlijk.

4 years ago

Weer een heerlijk menu deze maand met veel grillen/roken op de BGE (Big Green Egg).

4 years ago

Zojuist op RTL4 bij Pluijms Eetbare wereld in Culinair Gilde Amsterdam de chocoladetranen van onze chef (in memorian) Jaap van Weele.

4 years ago

Nieuwe tafels en tafellinnen

Vorig najaar hebben we naar aanleiding van de grote opknapbeurt van ons restaurant onder onze leden een crowdfunding gehouden voor de aanschaf van nieuwe tafels met ... See more

4 years ago

Smullen deze maand met zo'n menu!

4 years ago

Als toetje een heerlijke aardbeientaart

4 years ago

Koken is altijd gezellig, zeker met Oosterscheldekreeft!

4 years ago

Culinair Gilde is ook echt iets voor koekenbakkers!

4 years ago

Het menu voor mei is vanaf vandaag te downloden. Ziet het er weer niet heerlijk uit?

4 years ago

Chefsavond, het menu van mei, voorbode van een mooie zomer?

4 years ago

Voorafje bij Culinair Gilde Zeeland #3woensdag

4 years ago

Vanavond de eerste groep met het menu van april aan de slag.
Ziet er veelbelovend uit:

4 years ago

Bezig met de laatste voorbereidingen voor de open dag. Morgen zetten we om 10.30 uur de deur open. Welkom!

4 years ago

Nog slechts enkele plaatsen vrij voor de 'open dag - workshops' op 1 april. //culinairgildezeeland.nl/wp/open-huis/ Langskomen kan natuurlijk altijd.

4 years ago

Gratis Kookworkshops op onze Open Dag zaterdag 1 april (geen grap), er zijn nog enkele plaatsen open, meld je snel aan! www.culinairgildezeeland.nl

4 years ago

4 years ago

De nieuwe website is live!
Overzichtelijk en toch veel informatie over het Culinair Gilde Zeeland. In één oogopslag de receptuur, smakelijke foto's, de kookagenda, facebooknieuws en natuurlijk ... See more

5 years ago

De meest fantastische gerechten worden hier maandelijks bereid: de cuisine van het CGZ!

5 years ago

Ons nieuwe restaurant-gedeelte compleet gerenoveerd door onze eigen leden.

5 years ago

Het Zeeuwse team kookt 17 september in Zaanstad en strijdt dan tegen Almere1 en Den Haag1.
Succes Kees Koens, Jan Willem de Voogd en Ronald v.d. Berg & reserve René Visser!

5 years ago

Om alle helpende handjes en de de restaurantcommissie een beetje in het zonnetje te zetten is er op zaterdag 27 augustus een SNEAK PREVIEW. Alle CGZ-leden zijn welkom om tussen 16 en 18 uur het ... See more

5 years ago

Inmiddels weer een stap verder: De lampen en gordijnen hangen, de wijnkast staat op zijn plaats, het opbergmeubel is verhuisd en de wanden zijn voorzien van passende aankleding. Ook is er al er is al ... See more

5 years ago

Begin juli begonnen met de verbouw van het eetgedeelte van de cuisine. Op de foto is te zien dat op 3 juli het resturant al is leeggehaald, de tegels van systeemplafond verwijderd en 'gouden'-frame ... See more

5 years ago

Mooi bericht in de Bevelander: //de-bevelander.nl/nieuws/culinair-gilde-zeeland-1.5289280

6 years ago

NIEUW: VEGETARISCHE KOOKGROEP GAAT VAN START
Na drie geslaagde vegetarische kookworkshops in het voorjaar, gaan we per september starten met 1 (of bij veel belangstelling 2) vegetarische ... See more

6 years ago

Voorgerecht 1:
BANH XEO



Klik op logo en blijf zo automatisch op de hoogte
»

What's cooking

Het menu voor september staat online!


Cuisine in september weer open!

Maanden waren we gesloten, maar nu gaan we weer achter de (nieuwe) fornuizen staan.
Donderdag 19 augustus gaan de chefs het menu voor september al voorkoken en afstemmen.

We hebben er zin in!


Nieuwe Instapkookgroep

Omdat sommige mensen veel interesse hebben in koken en het CGZ, maar denken dat de drempel erg hoog is, starten we in september(als het mogelijk is) opnieuw met een Instapkookgroep.
Een drie gangen menu, persoonlijke aandacht en meer uitleg over de ingrediënten & technieken zijn de speerpunten voor deze nieuwe groep.
Lees meer »


Kooktip van lid Arjen

In de PZC alweer een mooi verhaal over de passie voor koken.

In dit geval is Arjen de Wilde, lid van kookgroep Everaars , uitgenodigd om zijn signatre dish te onthullen: Confit de Canard

Klik hier om het artikel te lezen.


Kooktip van de penningmeester

Leuk stukje van Elma van Winsen in de PZC van 5 maart

Nu de krant geen restaurants meer kan recenseren zijn de journalisten op zoek naar
de signature dishes van professionele en hobbykoks.
Elma wilde het geheim van haar heerlijk garnalenbisque graag met iedereen delen.

Klik hier om het artikel te lezen »

 

Recepten


Onze receptuur

Traditioneel vindt het Culinair Gilde Zeeland zijn inspiratie vooral in de Franse keuken. Maar ook nieuwe kooktrends (met interesse voor nationale en exotische keukens) hebben de aandacht. Dus ook voor de hobby-kok die bij wil blijven is het Culinair Gilde Zeeland een club om bij te zijn. Ook voor vegetariërs.

Het menu wisselt iedere maand. Er is een vaste menu-commissie die het menu samenstelt en de receptuur schrijft. Uitgangspunten zijn: seizoensproducten, combinatie, creativiteit en bereidingstijd.

Het C.G.Z.  organiseert buiten de maandmenu's ook regelmatig thema-avonden.

De receptuur wordt voor de kookavond in het online receptenarchief geplaatst. Iedereen heeft dan alle tijd om de receptuur vooraf door te nemen.

Recepten per gang

Hieronder onze recepten vanaf 2002 opgesplitst in de verschillende gangen.
Binnen de pagina's kunt u zoeken op ingrediënt met Ctrl-F

  1. Amuse

  2. Voorgerecht

  3. Tussengerecht

  4. Hoofdgerecht

  5. Dessert

 



 

Koken in clubverband


Culinair Gilde Zeeland

Koken in hartje Zeeland
Het Gilde is onderverdeeld in meerdere groepen van ± 13 hobby-koks. De kookgroepen koken éénmaal per maand op een vaste avond. In de maanden juli en augustus wordt er niet gekookt.

Het menu wisselt iedere maand en is voor iedere groep gelijk -behalve voor de vegetarische groep - en bestaat uit vijf tot zes gangen. Het Culinair Gilde Zeeland heeft een vaste menu-commissie die het menu samenstelt en de receptuur schrijft.

Groepen staan onder leiding van een Chef de cuisine die geassisteerd wordt door een Sous-chef. De zorg voor de tafel (dekken en afruimen), de drankjes en de afrekening wordt toevertrouwd aan de Maître d’Hótel, die bij toerbeurt wordt aangewezen.

Afhankelijk van het aantal aanwezige koks en van de bewerkelijkheid van de gerechten, kwijten één tot drie koks zich de bereiding van een gerecht. Omdat de Chef of de Sous-chef de "chefsavond" heeft bijgewoond weten zij waar eventuele moeilijkheden liggen bij de bereiding. Zij geven advies en aanwijzingen om ervoor te zorgen dat de gerechten, zowel qua smaak als presentatie goed op tafel komen.

Neem eens een virtueel kijkje in onze keuken of kom eens gezellig proefkoken.

Lees meer over het CGZ »

Cuisine Culinaire Nederland

Koken op landelijk niveau
Zet een paar mensen bij elkaar, laat de namen van wat gerenommeerde restaurants vallen en er ontstaat een geanimeerd gesprek over eten en drinken.

Van praten over eten en drinken naar zelf gerechten bereiden is maar een kleine stap.
Zo’n 25 jaar geleden zette een groepje mannen die stap. In eerste instantie om voor zichzelf de mogelijkheid te scheppen met een zekere regelmaat achter het fornuis te staan. Gewoon simpelweg een menu samenstellen, de receptuur schrijven, ingrediënten kopen, aan de slag gaan en dan de gecreëerde gerechten gezellig oppeuzelen.

Uiteraard niet zonder het plaatsen van kritische kanttekeningen. Want smaken verschillen nu eenmaal zo sterk dat er aardig over valt te twisten.

Maar het liep anders dan verwacht. Het vriendenclubje groeide stormachtig en na een paar maanden was de Cuisine Culinaire Nederland geboren.
Uit alle windstreken stroomden enthousiaste kookfanaten toe en de jonge vereniging groeide uit haar jasje. Het gevolg was dat er in het land "zusterverenigingen" ontstonden.

Bekijk de website van Cuisine Culinaire Nederland »

Kookagenda


Contact


Meulwegje 3, 4451 HN Heinkenszand
info@culinairgildezeeland.nl | ✆ 0113 56 11 82
K.v.k. 40.31.07.89 | IBAN NL68.RABO.0365.2094.57